Mladi izlažu: Genijalne znanstvenice, umjetnice i književnice

23_04_2023 / 19:48h
Mladi izlažu: Genijalne znanstvenice, umjetnice i književnice

Ilustracije potiču na upoznavanje s radom, zaslugama i otkrićima inspirativnih i važnih žena.

U sklopu ciklusa “Mladi izlažu” u utorak, 25. travnja, u 19 sati u Klubu Zona otvara se izložba učenika i učenica Škole likovnih umjetnosti Split pod nazivom “Genijalne znanstvenice, umjetnice i književnice”. Glazbu na otvaranju bira DJ Marci, a izložba će se moći pogledati sve do 20. svibnja.

Istoimeni projekt iz kojega je izrasla i ova izložba osmislile su profesorice Veni Žitko kao voditeljica te  profesorica Kaća Svedružić kao koordinatorica. Cilj projekta je nove generacije mladih osvijestiti da postoje važne znanstvenice, umjetnice i književnice čije je djelovanje često zapostavljeno i zanemareno u društvu. 

- Ilustracije potiču na upoznavanje s radom, zaslugama i otkrićima inspirativnih i važnih žena. Izrađene su u raznim crtačkim tehnikama poput tuša, akvarela, rapidografa i olovke na papiru, a većina učenika i učenica je za predložak koristila dostupne fotografije s interneta kojima su potom dodavali različite elemente po vlastitom izboru, inspirirani životom i stvaralaštvom pojedinih žena - objašnjava Tina Vukasović Đaković, kustosica izložbe.

Autorice i autori ilustracija su učenice i učenici drugih, trećih i četvrtih razreda: Luka Kazalicki, Angela Lozić, Anđela Žitko, Tončica Šunjić, Teo Bajić Vrsaljko, Anamarija Buljan Plazonja, Martina Drab, Ive Madunić, Leticia Rogošić, Ivan Mirat, Domina Biočić, Marija Smolić, Bruna Vlastelica, Glorija Čotić, Mihael Lovrić, Dea Duk, Petar Botica, Nora Zemunik, Katarina Barišić, Marduk Krvavac, Sara Grubišić, Zoran Gizdić, Lucija Kardoš, Flora Jurela, Francisca Ambruš Perasić, Barbara Župa i Marla Josipa Roguljić.