Klub Zona u ožujku: Prvi sajam vintage odjeće i rukotvorina uz tridesetak drugih događanja

02_03_2023 / 12:46h
Klub Zona u ožujku: Prvi sajam vintage odjeće i rukotvorina uz tridesetak drugih događanja

Uz tematska druženja i edukacije, za kraj mjeseca najavljujemo i otvaranje nove izložbe u ciklusu mladih autora “Mladi izlažu”.

U ožujku se u Klubu Zona održava prvi sajam vintage odjeće i rukotvorina, ali i tridesetak drugih događanja. Uz tematska druženja i edukacije, za kraj mjeseca najavljujemo i otvaranje nove izložbe u ciklusu mladih autora Mladi izlažu.

Prvi četvrtak u mjesecu u 19 sati rezerviran je za ciklus kratkih eko filmova Zavrti film u glavi i razgovor o okolišu, prirodi i klimatskim promjenama. Prigodno druženje sa međunarodnim volonterkama Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce prilika je i za informiranje o programu Europske snage solidarnosti u sklopu kojeg organiziraju ovu aktivnost.

Svaki vikend u Zoni počinje "Kreativnim petkom"

U ožujku se petkom, od 18 do 20 sati, nastavlja održavati Kreativni petak - druženje u kojem je kreativni zadatak samo povod susretu u opuštenoj atmosferu, uz kavu ili čaj. Na prvom terminu crtat će se koncem, a na drugom će se ukrašavati pitari i saditi biljke kako bi spremni dočekali proljeće. Tri teme za tri posljednja termina u ožujku bit će šivanje bedževa te izrada morskih ukrasa za zid i Uskršnjih vijenaca. Sudjelovanje je besplatno, pribor i materijal su osigurani, ali je zbog kvalitete rada obavezna rezervacija mjesta putem prijavnice.

Subotom od 18 do 20 sati održavaju se Šahovska popodneva u kojima su domaćini igrači ŠK Student, a pridružiti se mogu svi zainteresirani. Druženja uz razgovore o šahu, analize mečeva i šahovske partije prilika su za usavršavanje i dokazivanje svojih šahovskih vještina. 

Večer društvenih igra održava se subotom od 20 sati do ponoći, a za stol se može doći sam ili u društvu. Može se i besplatno posuditi igra iz nemale ponude u kojoj su moderne društvene igre, ali i stari dobro poznati klasici. 

Prvi Pazarium - sajam vintage odjeće i rukotvorina 

Od ožujka će se prvom nedjeljom u mjesecu, od 16 do 20 sati, u Klubu Zona održavati Pazarium, sajam vintage odjeće i rukotvorina. Ponudom će se predstaviti nekoliko izlagača moderne i vintage second hand odjeće te modnih dodataka, nakita, slika i drugih umjetnina. Izlagači na prvom izdanju sajma su: Kolet, EiE Vintage, Bumbak, Septem Rosae i Horderice.

Biciklopopravljaonica se država prvim ponedjeljkom u mjesecu u 17 sati pa će se posljednje zimsko izdanje održati 6. ožujka. Zainteresirani mogu naučiti kako popraviti svoj bicikl ili iskoristiti veliki izbor alata te unaprijediti svoje znanje i tim putem pomoći drugima popraviti bicikl. Za popravke je obavezna rezervacija mjesta, a volonteri su dobrodošli i bez prethodne najave.

Dvije nove Književne čajanke održat će se 6. i 20. ožujka u 19 sati. Tema prvog druženja je krimić Da smo zlikovci (M.L. Rio), a drugog znanstvenofantastični roman Marsovac (Andy Weir). Opuštena druženja uz razgovore o pročitanim knjigama održavaju se ponedjeljkom, no  dinamiku, kao i naslove, određuju sami sudionici. Svi prijavljeni putem prijavnice redovito dobivaju obavijesti o novim naslovima koji su teme razgovora. 

Prvi utorak u mjesecu prilika je za oslobađanje ormara od nekorištenih funkcionalnih predmeta, ali i za besplatnu nabavku obuće, odjeće, kućanskih aparata i drugih predmeta. Posljednje zimsko izdanje Sajma razmjene korištenih predmeta održat će se 7. ožujka od 18 do 20 sati. U razmjeni će i ovog puta posredovati volonterke Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Počinje Mala škola mentalnog zdravlja

Mala škola mentalnog zdravlja je ciklus radionica koje će se od 13. ožujka, ponedjeljkom u 18 sati, održavati u Razredu u Domu mladih. Anksioznost, depresivnost, sreća, utjecaj društvenih mreža i nošenje s gubicima teme su koje će se obraditi kroz pet termina, a radionice će voditi stručnjakinje iz Društva psihologa Splitsko-dalmatinske županije. Sudjelovanje je besplatno, ali je za sudjelovanja na svih pet radionica obavezna rezervacija mjesta putem prijavnice. Mala škola mentalnog zdravlja realizira se u suradnji Info zone, Društva psihologa Splitsko-dalmatinske županije i Multimedijalnog kulturnog centra Split.

Nakon prvog susreta u veljači, zaljubljenici u anime družit će se i 16. ožujka u 18 sati. Anime zona održava se trećim četvrtkom u mjesecu i nudi prostor za diskusije, razmjenu informacija i ideja te druženja nemale virtualne zajednice.

Gdje izaći u Splitu i kako mlade zainteresirati za izbore?

Gdje izaći u Splitu nova je tema razgovora na događanju Želim pričati o….  Koja su slabo poznata mjesta za popiti dobru kavu, u kojem pubu je dobra atmosfera te gdje pronaći dobru ekipu za izlazak ili after tek su neka od pitanja i odgovora koja će se moći čuti i uputiti 21. ožujka u 18 sati. Želim pričat o... je druženje koje se održava trećim utorkom u mjesecu i na kojem svatko može predložiti temu razgovora o kojoj želi slušati, govoriti ili razgovarati. Svoje prijedloge tema moguće je poslati putem obrasca  ili porukom na društvenim mrežama.

U 2024. godini Hrvatsku očekuju europski, parlamentarni i predsjednički izbori. Kako mlade zainteresirati za izbore tema je Kave sa Savjetom mladih koja će se održati 23. ožujka u 18 sati. Kroz diskusiju pokušat će se pronaći odgovori na pitanja kako savjeti mladih, organizacije civilnog društva i drugi akteri mogu doprinijeti interesu mladih za izbore. Kave sa Savjetom mladih su neformalni sastanci mladih, članova Savjeta mladih, predstavnika udruga mladih i za mlade te stručnjaka relevantnih u različitim područjima. Održavaju se u Klubu Zona četvrtim četvrtkom u mjesecu i otvorene su za javnost.

Nakon Sunčana Barbarić čija je izložbe otvorena do krajem veljače, u ožujku će se u osmom ciklusu izložbi autora mlađe generacije Mladi izlažu publici predstaviti još jedna studentica Umjetnička akademije u Splitu. Izložba Katarine Botica otvorit će se u utorak, 28. ožujka u 19 sati. 

Nakon događanja klikni na link i izdvoji manje od minute da nam anonimno napišeš svoje dojmove. Tako nam pomažeš program Kluba Zona učiniti još boljim. Možeš nam i predložiti novo događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih.